FDA تأیید تسریع‌شده ترکیب انکورافنیب و ستوکسیماب را برای درمان سرطان متاستاتیک کولورکتال با جهش BRAF V600E صادر کرد!

کمن

فهرست مطالب

سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در تاریخ ۲۰ دسامبر ۲۰۲۴ مجوز تأیید را برای داروی انکرافنیب (Braftovi) در ترکیب با ستوکسیماب و mFOLFOX6 برای بیماران مبتلا به سرطان متاستاتیک روده بزرگ (mCRC) که دارای جهش BRAF V600E هستند، صادر کرد. این جهش باید از طریق یک آزمایش مورد تأیید FDA شناسایی شود.

مبنای تأیید FDA

این تصمیم بر اساس نتایج یک کارآزمایی بالینی فاز ۳ به نام BREAKWATER گرفته شد. در این مطالعه، بیمارانی که قبلاً درمان نشده بودند و دارای جهش BRAF V600E در سرطان متاستاتیک روده بزرگ بودند، شرکت کردند. این جهش با استفاده از کیت واکنش زنجیره‌ای پلیمراز Qiagen therascreen BRAF V600E RGQ شناسایی شد.

بیماران ابتدا به‌صورت تصادفی در نسبت ۱: ۱: ۱ در یکی از این سه گروه قرار گرفتند:

  1. دریافت انکرافنیب به همراه سیتوکسیماب: انکورافنیب به‌صورت خوراکی یک بار در روز همراه با ستوکسیماب به صورت تزریق داخل وریدی هر ۲ هفته یک بار
  2. دریافت انکرافنیب به همراه سیتوکسیماب و mFOLFOX6: انکورافنیب به صورت خوراکی یک بار در روز همراه با ستوکسیماب به صورت تزریق داخل وریدی هر ۲ هفته یک بار و mFOLFOX6 هر ۲ هفته یک بار
  3. دریافت شیمی‌درمانی به تنهایی: درمان با mFOLFOX6، FOLFOXIRI (هر دو هر ۲ هفته یک بار) یا CAPOX (هر ۳ هفته یک بار) که هر کدام می‌توانستند با یا بدون بواسیزوماب تجویز شوند.

بعدها، طرح مطالعه اصلاح شد و بیماران فقط بین دو گروه زیر به نسبت ۱: ۱ به‌صورت تصادفی تقسیم شدند:

  • گروه درمانی: دریافت انکرافنیب و سیتوکسیماب
  • گروه کنترل (شیمی‌درمانی تنها): دریافت mFOLFOX6، FOLFOXIRI، یا CAPOX با یا بدون بواسیزومب

در هر دو گروه، درمان تا زمان پیشرفت بیماری، بروز عوارض غیرقابل‌تحمل، انصراف بیمار، از دست دادن پیگیری یا فوت بیمار ادامه یافت. تصمیم FDA برای تأیید این درمان بر اساس نتایج تغییرات جدید در روند تصادفی‌سازی مطالعه بود.

نتایج کلیدی مطالعه

نرخ پاسخ‌دهی عینی (ORR) معیار اصلی این مطالعه بود. برای تحلیل ORR، یک گروه مستقل و کور، پاسخ درمانی را در ۱۱۰ بیمار اول از هر گروه بررسی کردند:

  • نرخ پاسخ‌دهی در گروه انکرافنیب + سیتوکسیماب: ۶۱٪ (فاصله اطمینان ۹۵٪: ۵۲٪ تا ۷۰٪)
  • نرخ پاسخ‌دهی در گروه شیمی‌درمانی تنها: ۴۰٪ (فاصله اطمینان ۹۵٪: ۳۱٪ تا ۴۹٪)

مدت زمان متوسط پاسخ درمانی:

  • گروه انکرافنیب: ۱۳.۹ ماه (فاصله اطمینان ۹۵٪: ۸.۵ ماه تا غیرقابل‌تخمین)
  • گروه شیمی‌درمانی تنها: ۱۱.۱ ماه (فاصله اطمینان ۹۵٪: ۶.۷ تا ۱۲.۷ ماه)

در حال حاضر، محققان در حال بررسی بقای بدون پیشرفت بیماری (PFS) و بقای کلی (OS) در این کارآزمایی هستند. این داده‌ها نقش کلیدی در تأیید نهایی این تأییدیه شتاب‌یافته خواهند داشت.

عوارض جانبی شایع

شایع‌ترین عوارض جانبی که در بیش از ۲۵% بیماران دیده شد، شامل نوروپاتی محیطی، حالت تهوع، خستگی، بثورات پوستی، اسهال، کاهش اشتها، استفراغ، خونریزی، درد شکم و تب بودند. همچنین شایع‌ترین ناهنجاری‌های آزمایشگاهی درجه ۳ یا ۴ که در بیش از ۲۰% بیماران مشاهده گردید، شامل افزایش لیپاز و کاهش تعداد نوتروفیل‌ها بودند.

اهمیت این تأییدیه

دکتر اسکات کوپتز، استاد و معاون بخش آنکولوژی دستگاه گوارش در مرکز سرطان MD Anderson دانشگاه تگزاس و یکی از محققان اصلی مطالعه BREAKWATER، در بیانیه‌ای که توسط شرکت Pfizer (تولیدکننده انکرافنیب) منتشر شد، گفت: «در گذشته، گزینه‌های درمانی برای بیماران مبتلا به سرطان متاستاتیک روده بزرگ با جهش BRAF بسیار محدود بوده و نتایج درمانی ضعیف بوده است. اکنون، رژیم درمانی جدید که شامل یک داروی هدفمند BRAF است، برای این بیماران حتی در خط اول درمان قابل استفاده است و نرخ پاسخ‌دهی بالا و پایداری را نشان داده است. این موضوع نشانه‌ای امیدوارکننده برای کنترل بیماری و ایجاد امید جدید برای بیماران است».

نحوه مصرف دارو

دوز توصیه‌شده انکورافنیب ۳۰۰ میلی‌گرم است که به‌صورت چهار کپسول ۷۵ میلی‌گرمی به‌صورت خوراکی یک بار در روز در ترکیب با ستوکسیماب و mFOLFOX6 تجویز می‌شود که شامل فلوراوراسیل، لوکوورین و اگزالی پلاتین است. درمان می‌تواند تا زمانی که پیشرفت بیماری یا سمیت غیرقابل قبول رخ دهد، ادامه یابد. منبع: https://www.fda.gov/drugs/resources-information-approved-drugs/fda-grants-accelerated-approval-encorafenib-cetuximab-and-mfolfox6-metastatic-colorectal-cancer-braf

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *