بر اساس نتایج ارائهشده در سمپوزیوم سرطانهای گوارشی انجمن سرطانشناسی بالینی آمریکا (ASCO) در سال ۲۰۲۵، مصرف آسپرین با دوز پایین به طور چشمگیری میزان عود سرطان کولورکتال (CRC) را در بیمارانی که دارای جهشهای سوماتیک در مسیر سیگنالینگ PI3K هستند، کاهش میدهد.
این یافتهها بر اساس نتایج کارآزمایی بالینی فاز ۳ ALASCCA به دست آمده است که شامل ۶۲۶ بیمار مبتلا به سرطان رکتوم در مراحل I-III و سرطان کولون در مراحل II-III از ۳۳ بیمارستان در سوئد، دانمارک، فنلاند و نروژ بود.
دکتر آنا مارتلینگ، نویسنده اصلی این مطالعه و استاد مؤسسه کارولینسکا در سوئد، گفت: «آسپرین (۱۶۰ میلیگرم) میزان عود را در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال با تومورهای دارای جهش در مسیر PI3K بیش از ۵۰٪ کاهش داد. این موضوع اهمیت انجام تستهای ژنومی را در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال نشان میدهد.»
این مطالعه تصادفی، دوسوکور و کنترلشده با دارونما، بیماران را بر اساس جهشهای خاص در مسیر PI3K به دو گروه تقسیم کرد:
– گروه A: بیماران با جهشهای PIK3CA در اگزون ۹ و/یا ۲۰.
– گروه B: بیماران با سایر جهشهای محرک مسیر PI3K، مانند جهشهای PIK3CA خارج از اگزون ۹/۲۰، PIK3R1 یا PTEN
شرکتکنندگان به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند: یک گروه ۱۶۰ میلیگرم آسپرین روزانه و گروه دیگر دارونما را به مدت سه سال و در عرض سه ماه پس از جراحی دریافت کردند. نقطه پایانی اولیه مطالعه، زمان تا عود (TTR) و نقطه پایانی ثانویه، بقای بدون بیماری (DFS) بود.
پس از سه سال، نسبت خطر (HR) برای TTR در گروه A برابر با ۰.۴۹ (فاصله اطمینان ۹۵٪: ۰.۲۴–۰.۹۸؛ P=0.044) و در گروه B برابر با ۰.۴۲ (فاصله اطمینان ۹۵٪: ۰.۲۱–۰.۸۳؛ P=0.013) بود. همچنین، HR برای DFS در گروه A برابر با ۰.۶۱ (فاصله اطمینان ۹۵٪: ۰.۳۴–۱.۰۸؛ P=0.091) و در گروه B برابر با ۰.۵۱ (فاصله اطمینان ۹۵٪: ۰.۲۹–۰.۸۸؛ P=0.017) بود.
تنها سه بیمار عوارض جانبی شدید مرتبط با آسپرین را تجربه کردند که شامل خونریزی گوارشی، هماتوم و یک واکنش آلرژیک بود.
اگرچه این مطالعه به طور خاص برای تحلیل زیرگروهها طراحی نشده بود، دکتر مارتلینگ اعلام کرد که محققان مزایای آسپرین را در تمام زیرگروهها مشاهده کردند. این شامل بیماران مبتلا به سرطان کولون و رکتوم، افرادی که درمان نئوادجوانت یا ادجوانت دریافت کردهاند یا نکردهاند، بیماران در مراحل I، II یا III و همچنین زنان و مردان بود.
جهشهای مسیر PI3K در حدود ۳۷٪ از ۲۹۸۰ بیمار در این مطالعه که تحلیل ژنومی قطعی داشتند، مشاهده شد. این موضوع نشان میدهد که آسپرین با دوز پایین میتواند به عنوان یک درمان کمکی ارزشمند مطرح شود. دکتر مارتلینگ در این جلسه اعلام کرد که این نتایج میتوانند روش درمانی را برای حدود یکسوم بیماران مبتلا به CRC تغییر دهند. سایر متخصصان نیز معتقدند که این یافتهها میتوانند تأثیر قابل توجهی داشته باشند.
دکتر پاملا کونز، مدیر مرکز سرطانهای گوارشی در بیمارستان Smilow و مرکز سرطان Yale در نیوهیون، کنتیکت، گفت: « این مطالعه به روشنی یک تحقیق انقلابی در روشهای درمانی است. این مطالعه تمام معیارهای یک درمان مناسب را دارد چون مؤثر، کمخطر، کمهزینه بوده و به آسانی تجویز میشود و قابل دسترس است.»
وی در یک کنفرانس خبری ASCO افزود: «پیش از این، استفاده از آسپرین در این جمعیت بیماران به دلیل شواهد ناکافی محدود بود، اگرچه به عنوان یک عامل پیشگیری مورد بررسی قرار گرفته بود. این مطالعه جدید به پر کردن این شکاف کمک میکند.» با این حال، وی بر اهمیت انجام تستهای ژنومی سیستماتیک برای شناسایی بیماران واجد شرایط تأکید کرد، عاملی که برای اجرای این روش در عمل حیاتی است.
دکتر جولی گرالو، مدیر ارشد علمی ASCO، نیز خاطرنشان کرد: «اگرچه این روش کمهزینه است، اما باید تعادل هزینه-سود کلی را با در نظر گرفتن سایر هزینهها، مانند هزینههای تستهای ژنومی، ارزیابی کرد.»
منبع: https://meetings.asco.org/abstracts-presentations/242108