آزمایش خون می‌تواند ضرورت تجویز سلکوکسیب برای کاهش خطر عود سرطان کولون را مشخص کند!

df891068-8180-44e2-bb54-16e14ae11cfb

فهرست مطالب

آزمایش خون می‌تواند ضرورت تجویز سلکوکسیب برای کاهش خطر عود سرطان کولون را مشخص کند!

محققان مرکز سرطان دانا-فاربر بریگهام در طی تحلیل داده‌های یک آزمایش بالینی تصادفی روی بیماران مبتلا به سرطان کلون گرید ۳، نشان دادند، افزودن سلکوکسیب به درمان پی از جراحی در بیمارانی که پس از جراحی تومور سرطانی، شواهدی از وجود سرطان باقی‌مانده در خونشان دارند، ممکن است مفید باشد. نتایج این تحلیل داده‌ها نشان داد که بیماران با آزمایش خون مثبت برای DNA تومور در گردش (ctDNA) به طور کلی نتایج بدتری داشتند، اما آن‌هایی که با سلکوکسیب، یک داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی، درمان شدند، بهبود قابل توجهی در بقای بدون بیماری تجربه کردند.

دکتر جاناتان نوواک، پزشک و پاتولوژیست در موسسه سرطان دانا-فاربر و بیمارستان بریگهام و زنان، خاطر نشان کرد:« این یکی از اولین مطالعاتی است که نشان می‌دهد وضعیت ctDNA می‌تواند در انتخاب بیمارانی که به دارو بهتر پاسخ می‌دهند، کاربرد پیش‌بینی‌کننده داشته باشد».

دکتر جفری میرهاردت، پزشک و سرپرست نویسندگان این تحقیق، همچنین گفت: «این نتایج به یافته‌های قبلی ما اضافه می‌شود که نشان می‌دهد سلکوکسیب بقای بیماران مبتلا به سرطان کولون با جهش PIK3CA را بهبود می‌بخشد. این یافته‌ها به توسعه رویکردی شخصی‌سازی‌شده برای درمان‌های اضافی برای بیماران مبتلا به سرطان کولون در مراحل اولیه کمک خواهد کرد».

بیماران مبتلا به سرطان کولون گرید ۳، ابتدا با جراحی برای برداشتن سرطان از کولون و غدد لنفاوی نزدیک آن و درگیر، درمان می‌شوند. پس از این درمان، معمولاً شیمی‌درمانی مکمل دریافت می‌کنند که هدف آن کاهش خطر عود سرطان است. با این حال، در یک زیرگروه از این بیماران، سرطان بازمی‌گردد که ممکن است سبب مقاومت به درمان بیماران شود. یکی از محورهای اصلی تحقیقات در دانا-فاربر، پیدا کردن روش‌هایی برای بهبود درمان‌های مکمل و جلوگیری از عود سرطان است.

برای بررسی تأثیر سلکوکسیب بر بقای بدون بیماری در بیماران مبتلا به سرطان کولون مرحله ۳، مایرهارت و همکارانش یک کارآزمایی بالینی تصادفی‌سازی‌شده به نام CALGB (Alliance)/SWOG 80702 را در سال ۲۰۱۰ با همکاری اتحادیه کارآزمایی‌های بالینی در سرطان‌شناسی و مؤسسه ملی سرطان آغاز کردند. در این کارآزمایی ۲۵۲۶ بیمار بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ ثبت‌نام شدند. پس از درمان، بیماران به طور تصادفی به دریافت شیمی‌درمانی کمکی با فلورواوراسیل، لوکوورین و اگزالی‌پلاتین (FOLFOX) به مدت سه یا شش ماه با یا بدون سلکوکسیب روزانه به مدت سه سال تقسیم شدند. بیمارانی که سلکوکسیب دریافت کردند، بهبود متوسطی نشان دادند، اما نتایج، که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد، از نظر آماری معنی‌دار نبود.

از آن زمان شواهدی پدید آمده که نشان می‌دهد داروهای ضد التهابی ممکن است برای برخی از بیماران مبتلا به سرطان کولون مفید باشد، اما برای دیگران خیر. یکی از احتمالات این است که بیمارانی که آزمایش خون آن‌ها بلافاصله پس از جراحی نشان‌دهنده ctDNA مثبت است، خطر بیشتری برای عود بیماری دارند و ممکن است نیازمند درمان‌های مکمل علاوه بر شیمی‌درمانی استاندارد باشند. در این مطالعه جدید، محققان بررسی کردند که آیا داروهای ضد التهابی می‌توانند در پیشگیری از عود در بیمارانی که آزمایش ctDNA آن‌ها بلافاصله پس از جراحی مثبت است، مؤثر باشند یا هیر.

هنگامی که کارآزمایی بالینی اولیه سلکوکسیب یک دهه پیش طراحی شد، بیماران قبل و بعد از جراحی با استفاده از تصویربرداری ارزیابی شدند، که نشان می‌دهد سلول‌های سرطانی در کجا تجمع کرده‌اند، اما این فرایند وضوح محدودی دارد. آزمایش‌های ctDNA موجود امروزی، حساسیت بیشتری دارند و با تشخیص قطعات میکروسکوپی DNA تومور در خون، نشان می‌دهند که آیا پس از جراحی، سرطان باقی مانده است یا خیر.

تیم مطالعه ۱۰۱۱ نفر از ۲۵۲۶ بیمار را که در کارآزمایی اولیه شرکت کرده بودند و موافقت کرده بودند خون آن‌ها برای اهداف تحقیقاتی گرفته شود و برای تحلیل در دسترس بود، شناسایی کردند. آن‌ها آزمایش‌های ctDNA را روی نمونه‌های خون گرفته‌شده پس از جراحی انجام دادند. این تحلیل نشان داد که بیماران با ctDNA مثبت به طور کلی نتایج بدتری داشتند. با این حال، بیمارانی که آزمایش ctDNA آن‌ها مثبت بود و علاوه بر شیمی‌درمانی استاندارد، سلکوکسیب نیز دریافت کرده بودند، بهبود قابل توجهی در بقای بدون بیماری در مقایسه با آن‌هایی که فقط شیمی‌درمانی استاندارد دریافت کرده بودند، داشتند. برای بیمارانی که آزمایش ctDNA آن‌ها منفی بود، تفاوت معنی‌داری بین آن‌هایی که سلکوکسیب دریافت کردند و آن‌هایی که دارونما دریافت کردند، وجود نداشت.

محققان می‌گویند:« بر اساس این تحلیل، مزایای سلکوکسیب همراه با شیمی‌درمانی برای بیماران مبتلا به سرطان کولون در مراحل اولیه با ctDNA مثبت پس از درمان اولیه امیدوارکننده به نظر می‌رسد. این شواهد به همراه نتایج سایر مطالعات در حال انجام به تعیین این که کدام بیماران ممکن است از سلکوکسیب علاوه بر سایر درمان‌های استاندارد بهره‌مند شوند، کمک خواهد کرد».

منبع: https://www.sciencedaily.com/releases/2025/01/250128124325.htm

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *